Geleid bezoek Auditorium Maisin en een gedicht van Erwin Steyaert

Wij voelen ons bijzonder vereerd dat de bundelvoorstelling Lopen op los zand. Gedichten om kanker neer te schrijven mag gebeuren op een symbolisch erg belangrijke plaats.

Voorafgaand aan de bundelvoorstelling willen wij je dan ook de kans bieden het gebouw dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd tegen kanker te bezoeken – met gids.

 

De dichtbundel wordt voorgesteld in het prachtige Auditorium Maisin in het Kankerinstituut. Het Kankerinstituut was het eerste in België, en één van de eerste wereldwijd. Het werd opgericht onder impuls van professor Maisin in 1927-1928 en werd internationaal vermaard voor zijn baanbrekend kankeronderzoek.

auditorium
Het auditorium met houten banken en schrijftafels.  © foto: Annemie Vermeulen/veto

HistarUZ (historisch archief van UZ Leuven) beheert in het gebouw een uitgebreide erfgoedcollectie die een overzicht geeft van een eeuw geneeskunde en van honderd jaar strijd tegen kanker. Een unicum in ons land.

Voorafgaand aan onze bundelpresentatie kun je kennis maken met dit museum. We verwachten je dan om 18 u. voor een geleid bezoek.

Wil je deelnemen, dan moet je je vóór woensdag 20 september per e-mail inschrijven via contact@uitgeverijp.be. Het bezoek kost 3 euro per persoon.

De bundelpresentatie is uiteraard gratis!

 

Het volgende gedicht uit onze nieuwe bundel komt uit de cyclus Op het scherp van de snee – een aantal gedichten die prangende momenten proberen te verwoorden.

 

De volgende controle

De volgende controle is de enige baken.
Tot dan missen we grond onder de voeten.
Daarna hervat tijdelijk de vlucht

in de luchtbel van de hoop.
Hoed je voor slechte vrienden, zegt men.
Hun zakken puilen uit van glazen bollen.

Ons hoofd staat blank van argwaan.
We hozen troebel water,
rangschikken de stalen.

Vermoedens filteren we tot heldere paniek.
Tot onder onze nagels
bijten onze tanden op onzekerheid.

De centrifuge draait.

Alleen ons lichaam kent de toekomst.
Het zwijgt in alle talen.

© Erwin Steyaert

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑